Jdi na obsah Jdi na menu

Preventivní prohlídky

Od 1. února 2010 platí nová vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 3/2010 Sb., která stanovuje obsah a časové rozmezí preventivních prohlídek.   

Každý občan České republiky má nárok absolovovat každé 2 roky ( nejdříve však za 23 měsíců od poslední preventivní prohlídky) pravidelnou preventivní prohlídku u svého praktického lékaře, kde je registrován. Prohlídka se provádí i tehdy, když pacient nemá žádné zdravotní obtíže. Jejím cílem je odhalit možná skrytá či počínající onemocnění ve stadiu, kdy jsou ještě většinou dobře léčitelná.

   

Dobře provedená preventivní prohlídka vyžaduje dostatek času. Její součástí je zjištění tzv. anamnézy - lékař se ptá na prodělaná onemocnění, operace, úrazy, hospitalizace, sledování v odborných ambulancích, alergie, u žen na počet porodů,potratů, menstruační cyklus, dále na trvale užívané léky a potravní doplňky, požívání návykových látek ( alkohol, drogy, kouření), psychické obtíže, pracovní zařazení, sociální zázemí, zda pacient vlastní řidičský průkaz, zbrojní průkaz a ev. na další doplňující okolnosti.

    

Poté zkontroluje pravidelné očkování proti tetanu, termíny ev. dalších očkování ( proti klíšťové encefalitidě, hepatitidě typu A a B, chřipce, meningokokové nákaze, pneumokokové nákaze, ..)

    

V rámci klinického vyšetření je změřena váha ( a výška), krevní tlak, provedeno vyšetření kůže a sliznic, krku ( štítná žláza, lymfatické uzliny), srdce, plic, břicha, dolních končetin, orientačně je zhodnocen sluch a zrak. U mužů se má při pozitivní rodinné anamnéze nebo při přítomnosti jiných rizikových faktorů ( bolest, hmatná "bulka") provést klinické vyšetření varlat, u žen od 25 let při zjištění údaje zhoubného nádoru u pokrevních příbuzných klinické vyšetření prsů. Obojí je doplněno poučením o samovyšetření.

      

Z laboratorních a pomocných metod se provádí:

   

  • vyšetření moči
  • od 40 let EKG vyšetření ve 4-letých intervalech 
  • v 18, 30, 40, 50 a 60 letech vyšetření tuků v krvi
  • od 40 let kontrola krevního cukru ( glykemie) každé 2 roky
  • od 50 do 54 let v intervalu 1  rok preventivní vyšetření stolice na přítomnost krve, od 55 let v intervalu 2 roky, nebo je možno od 55 let absolovovat screeningové kolonoskopické vyšetření á 10 let na specializovaném pracovišti.
  • u žen od 45 do 69 let každé 2 roky mamografické vyšetření ( to může pacientce doporučit též ošetřující gynekolog)

     

V případě nalezení změn, které vyžadují další vyšetření či léčbu, zajistí praktický lékař  vše potřebné či odešle pacienta ke specialistovi.

    

Pravidelná preventivní prohlídka není zpoplatněna 30-ti korunovým regulačním poplatkem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář